GORAN, ну ти ж розумієш, що все озвучене мною - також моя особиста думка, яку у 80% випадків (у тому, що стосується саме серіалів) я нікому не нав'язую. Є ще, правда, 20% випадків, де я висловлююся категорично взагалі, але ж і там у мене немає ніякого механізму заставити когось розділяти мою думку.
Стосовно шкали - хороша ідея. Я про шкалу не думав, але думав про те, щоб написати власний список улюблених серіалів, по якому можна було б судити наскільки смаки того, хто читає мої відгуки, збігаються з моїми і, відповідно, наскільки йому варто до них прислухатися. Ну, раз уже мене в цій темі багато, а це справді так. Але це досить велика робота, до того ж я багато що вже забув. Ну і невідомо чи цікаво це взагалі комусь, а інакше немає сенсу.
Шкала - це ще складніше. Шкала робиться з позиції структурної логіки, а мені набагато ближча динамічна логіка. Однозначно можу сказати, що серіали, під які можна їсти, я люблю набагато більше ніж ті, під які їсти гидко. При відносно співмірному загальному рівні, звичайно. Ну і я дуже недолюблюю жестяк. Це одна з причин, чому я не люблю The Shield, який я при цьому надзвичайно поважаю, як один з трьох найкращих поліцейських серіалів за останні 25 років, з моєї точки зору.
До речі, дякую за коментар, приємно було почути.
Щодо конкретно Каліфонікейшн. Я не відзначаюся видатною релігійністю, але вірю в Бога і не люблю богохульство, а саме цього в Каліфорнікейшн (і не тільки у ньому) навалом. В іншому серіал не відстійний, але досить посередній, до того ж на тему, яка для мене не захоплююча. Знятий він нормально, грають нормально, сюжет (в межах жанру) є. Я його колись на безриб'ї дивився декілька сезонів, це не Arrow (один з еталонів паскудного серіалу з високим рейтингом, з моєї точки зору), але я вважаю, що цей час можна (і потрібно) було провести краще. Можна вважати, що у мене до нього особисті претензії, оскільки я з власної дурості витратив на нього не одну годину часу.
Хаус - взагалі непоганий фільм. До того ж я дуже поважаю Х'ю Лорі за Дживса і Вустера, а також за Fortysomething, але стосовно того, що комікс описав його сюжет повністю і особисто я втратив до нього інтерес - ну це ж правда, для мене самого це виявилося малоприємним сюрпризом і я подивися не одну серію, сподіваючись, що він за описний шаблон вийде. Що ніяк не применшує його достоїнств - я думаю, що майже будь-який серіал можна подібним чином описати і буде набато менш цікаво його дивитися.
Перфекціонізм у цьому питанні виник якось сам. Для мене зараз є неприємним сюрпризом, що купу моїх фаворитів минулих років я вже не можу дивитися, як серіалів так і кіно. З останніх втрат: Монк, Used Cars (цей: http://www.imdb.com/title/tt0081698/ ), радянський "Светлая личность" по Ільфу і Петрову. Розраховуєш передивитися, пам'ятаєш, що є такий фільм і він традиційно приносив задоволення при багатократному перегляді, завантажуєш - бац, не йде взагалі. Розчаровує, насправді.
Десь так, у першому наближенні.